Is WiFi nog nodig met de komst van 5G?

Misschien denkt u dat WiFi overbodig wordt als 5G eraan komt. Niets is minder waar. 5G heeft namelijk veel minder bereik dan 4G. WiFi is daarom alsnog dé oplossing als u overal in huis bereik wilt hebben. Hoe dit precies zit, leggen we uit in dit blog.

Wat is 5G precies?

5G is de opvolger van 4G, maar werkt in de basis hetzelfde: er wordt informatie overgedragen met een signaal. Dit signaal heeft een bepaalde sterkte om bijvoorbeeld uw telefoon te bereiken. Nu kan 5G veel meer informatie overdragen dan 4G. Dit komt doordat de bandbreedte groter is. De consequentie hiervan is echter dat het bereik van het signaal minder ver is. U moet dichter bij een antenne staan om het signaal te ontvangen. In de praktijk zal er om de 1,5 kilometer een antenne geplaatst moeten worden voor landelijke dekking.

5G wordt op dit moment uitgerold in Nederland. Wanneer we echt gebruik kunnen maken van het 5G netwerk is nog even afwachten.

Goed of slecht bereik in uw woning

Dat 5G geen groot bereik heeft, is nadelig voor uw bereik in huis. Want dan moet het signaal ook nog eens door staal, beton, isolatie of glas heen komen. Hoe snel uw internet thuis op de bank met 5G is, is dus nog maar de vraag. WiFi biedt hierin een uitkomt. Goede WiFi zorgt voor een snelle en goede internetverbinding overal in huis.

WiFi is meer dan internetverbinding

WiFi is niet alleen handig om mee te internetten. Er zijn nog veel meer apparaten die gebruik maken van een thuisnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan robotgrasmaaier, een deurbel, een smart-tv of een Sonos systeem. Zonder WiFi kunnen deze systemen niet werken.

Deze apparaten hebben WiFi nodig omdat ze geen simkaart bevatten en dus niet kunnen communiceren met een provider. Maar nog belangrijker is dat de apparaten met elkaar moeten communiceren op één netwerk. De verschillende Sonos speakers moeten bijvoorbeeld samen dezelfde muziek afspelen. Deze verbinding tussen apparaten komt tot stand op een thuisnetwerk met WiFi. Daarom kan 5G geen vervanger zijn van WiFi.

De mogelijkheden van WiFi voor uw woning

Met een goed WiFi netwerk in huis kunt u alle slimme apparaten koppelen, overal in huis supersnel internetten, bellen via WiFi en nog veel meer.

Wilt u weten wat goede WiFi voor u kan betekenen? Neem contact op via mail of bel ons.