WiFi in de tuin: mag dat volgens de wet?

wifi in de tuin

WiFi in de tuin is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven. Het is niet alleen prettig wanneer je in de zomer lekker buiten op het terras wil werken, maar het is ook nodig voor alle apparaten die door WiFi worden aangestuurd, zoals de robotmaaier en de poortbesturing. Je moet hierbij wel rekening houden met wetgeving rondom frequenties en vermogens. Daarover lees je in dit artikel meer.

Het verschil tussen 2,4GHz en 5GHz

Laten we beginnen met de basis. WiFi maakt gebruik van twee frequenties: 2,4 gigahertz (GHz) en 5 gigahertz (GHz). 5GHz is sneller dan 2,4GHz. Bij OnbeperktWiFi maken we daarom gebruik van systemen die standaard staan ingesteld op 5GHz, maar die óók 2,4GHz ondersteunen. Onze systemen kunnen tussen die twee frequenties schakelen. Zo zorgen we ervoor dat je overal optimaal gebruik kunt maken van WiFi.

Wetgeving en normen overschrijden

De 5GHz frequentie wordt niet alleen gebruikt door draadloze apparaten, maar ook door andere instanties die voorrang krijgen op het gebruik daarvan. Dit zijn zogenoemde ‘bevoorrechte gebruikers’. Denk hierbij aan weerradars van bijvoorbeeld de KNMI, de luchtvaart en radars van defensie. Wanneer je gebruik maakt van 5GHz, is het belangrijk dat de opgestelde normen niet worden overschreden. Het is immers belangrijk dat weerradars en bijvoorbeeld radars van defensie niet gestoord worden door WiFi systemen.

De oplossing: dynamische frequentieselectie

De systemen van OnbeperktWiFi werken zoals gezegd in basis altijd op 5GHz, zodat je van razendsnelle WiFi verzekerd bent. Om ervoor te zorgen dat de bevoorrechte gebruikers niet worden gestoord, schakelen onze systemen automatisch terug naar de 2,4GHz frequentie wanneer het systeem een bevoorrechte gebruiker ontdekt. Onze systemen zoeken na terugschakelen automatisch of de stap naar 5GHz weer gemaakt kan worden, of dat er nog een bevoorrechte gebruiker aankomt. Dit wordt dynamische frequentieselectie (Dynamic Frequency Selection) genoemd. Dynamische frequentieselectie is verplicht in alle landen van de Europese Unie.

5GHz accesspoints binnen én buiten

De wetgeving rondom 5GHz is van toepassing op zowel gebruik binnenshuis als buitenshuis. Toch zal je merken dat je apparatuur buitenshuis vaker wordt teruggeschakeld dan binnenshuis. Dit komt omdat accesspoints buiten vrij ‘zicht’ hebben naar de lucht. Binnen wordt het signaal ‘afgeschermd’ door muren en het dak. Wij houden bij het monteren van het systeem dus rekening met alle aspecten rondom WiFi. Zo kun jij genieten van perfecte WiFi, die uiteraard volledig voldoet aan wet- en regelgeving.